Cea de a doua ediție a Cenaclului Literar Artistic „Mantaua lui Gogol”

Claudia MINELA

Image

Image,,…am fost persoana care a purtat în suflet toată viaţa cuvintele lui Şevcenko, iubirea lui pentru Ucraina, am crescut cu Şevcenko, de la grădiniţă până la facultate…’’, afirmă emoţionată doamna  Iaroslava Colotelo, consilier la Ministerul Culturii, în deschiderea celei de-a doua ediţii a Cenaclului Mantaua lui Gogol care a avut loc pe data de 4 martie 2014. Aflăm de la doamna Colotelo că poetul Taras Şevcenko a fost omagiat ades până când o ucraineancă a îndrăznit să spună poemul  ,,Caterina’’ atât de înfocat, încât a deranjat forumul superior al acelei perioade-,,iubiţi-vă fetelor, dar nu  cu muscalii (ruşi) pentru că sunt oameni răi, vă vor face mult rău!’’. Aceste versuri au fost spuse în limba ucraineană şi apoi traduse de doamna Iaroslava Colotelo care ne-a mărturisit că din cauza acestui moment, regimul comunist le-a interzis să-l mai omagieze pe Taras Şevcenko.

Mihai Traista o invită pe Larisa Traista să citească o poezie în limba ucraineană scrisă de Taras Şevcenko.  Tânăra s-a remarcat printr-o prezenţă  demnă şi voce plăcută care nu au scăpat publicului prezent, fiind reompensată cu aplauze.

Următorul moment ne-a fost acordat de Trupa Micul Paris care a animat cu dinamismul  membrilor săi publicul aflat în sală. ,,Cântăm o muzică acustică, un pop rock acustic pentru că ni se potriveşte. Micul Paris a prins contur în octombrie 2009, în clubul Iron City, la Bocancul Literar, din aplauzele publicului şi ospitalitatea organizatorilor. Din trupă fac parte: Onu Pavelescu (chitară, voce, violoncel), Luminiţa Maria (voce), Pavel Stoica (clape),  Ionuţ Calotă ( chitară bas), Dorin Munteanu ( chitară, voce) şi Juliana Chetrone (percuţie)’’, încheie prezentarea Onu Pavelesu  părintele trupei.

Au mai cântat Andrei Rareş Adam  şi Dan Vasilescu , muzica întregind armonios recitalul oferit de poeţii Cristina Maria Firoiu, Daniela Toma, Cristian Ţârlea. În program au lecturat din creaţiile proprii şi prozatorii Teodora Anghel, Viorel Gongu şi Mălina Păun (debutant).

Claudia Minela prezintă volumul de versuri ,,Încă un adagio’’, publicat la Editura Mantauau lui Gogol, autor  Romiţa Mălina Constantin.

Momentele lirice aduse ca omagiu poetului Taras Şevcenko în faţa publicului, ne-au fost dăruite cu generozitate,  în limba ucraineană şi în limba română, de către scriitorul Mihai Traista şi fiica acestuia, Larisa Traista.

Au mai participat la eveniment Vasile Dumitru venit din Cugir, realizator emisiuni culturale Radio Vocativ, Nicoleta Epure, realizator  tvr 1, membri ansamblului ,,Zorea’’ (am aflat de la domnul Mihai Traista că zorea, care la români este denumirea unei flori, în limba ucraineană înseamnă luceafăr), Ioana Lazăr etc.

Image

Micul Paris

Încă o seară reuşită  unde  români şi ucraineni au împletit armonios ambele culturi  prin lecturile scriitorilor prezenţi la eveniment sau prin reprezentanţii acestora.  Din nou am fost impresionaţi de muzica şi imnul interpretate într-un singur glas, în limba maternă,  de minunaţii noştri prieteni ucraineni, cărora le mulţumim pentru găzduire şi pentru momentele culturale oferite.

Să ne revedem cu bine!

Ave, prieteni!

1798922_10151978129378994_1835401270_o

Cristian Ţîrlea

10003872_10151978129823994_1591593390_o

Dan Vasilesscu

Image

Nicoleta Epure TVR – interviu cu Claudia

Image

Teodora Anghel

Image

Rareş Adam

Image

Daniela Toma

1800362_639908782724198_793172938_n

Cristina Maria Firoiu

Image

Mălina Păun

Image

Larisa Traista

Image

Image

Image

Un comentariu (+add yours?)

  1. Meimei
    feb. 20, 2015 @ 14:03:15

    Fumoase vremuri. 🙂 Malina

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: