Studii de istorie a Ucrainei (VI)

6. ASKOLD ŞI DYR

          „Voi nu sunteţi nici principi şi nici din familie de principi…”

            Din „Cronica lui Nestor”

      Image Lui Sineus şi fratelui său Truvor, nu le-a fost dat să domnească mult timp peste neamurile slave, mor amândoi după doi ani de la stabilirea lui Sineus la Beloozero, iar lui Truvor la Izborsk. Domnia a fost preluată de către Ruryk de la Novgorod, care  a împărţit cetăţile între oamenii săi, dând unuia Polockul, altuia Rostovul şi unui al treilea Beloozero.

            Letopiseţul Nestor scrie: „Şi în aceste cetăţi Varegii nu sunt decât nişte colonişti, căci cei dintâi locuitori, din Novgorod sunt Slovenii, în Polock Krivicii, în Rostov Merii, în Beloozero Vesii, în Murom Muroomii şi peste toţi aceştia domnia o avea Rurik” .

În aceeaşi perioadă, doi boieri Askold şi Dyr care nu erau din neamul lui Rurik, îi cerură acestuia voie să meargă împreună cu familiile lor la Constantinopol, dar navigând pe Dnipru (foto[1]) au văzut pe un deal o mică fortăreaţă. Aflând că întemeitorii acestei fortăreţe Kyi, Shchek, Khoryv şi sora lor Lebid au murit, iar locuitorii ei plătesc tribut hazarilor au spus acestora:

„Noi o să fim cnejii voştri. O să vă apărăm de atacurile neamurilor străine ca să puteţi lucra pământul, să vă ocupaţi de negoţ şi să călătoriţi pe Dnipru spre miazăzi până la Constantinopol şi spre miazănoapte spre Novgorod, iar voi o să ne plătiţi un mic tribut, pentru întreţinerea armatei şi a funcţionarilor care vor menţine ordinea în oraş.”

Locuitorii Kievului au primit cu mare bucurie propunerea lor şi astfel cei doi boieri au devenit primii cneji ai Kievului. Ei au strâns o oaste atât de mare încât în anul 866 şi-au permis să meargă cu 12 000 de soldaţi îmbarcaţi în 200 de corăbii, împotriva grecilor.

Letopiseţul Nestor scrie: „Askold şi Dyr plecară în contra grecilor şi ajunseră aici în anul al 14-lea al domniei împăratului Mihail (Mihail al III-lea). Împăratul era plecat în contra Agarienilor (urmaşii ismailiţilor, ai fiilor femeii Agar: arabii) şi când au sosit la fluviu Negru, eparhul îi trimise veste, că Ruşii au pornit împotriva Ţarigradului; atunci împăratul se întoarse înapoi. Duşmanii pătrunseră în Sud (în Bosfor), făcură un mare măcel printre creştini şi împresurară Constantinopolul cu 200 de corăbii. Cu mare greutate pătrunse împăratul în cetate. Apoi el şi patriarhul Photios se duc în grabă la biserica sfintei Maici a Domnului din Blachernae şi se rugară toată noaptea; în urmă scoaseră cu cântece mantia divină a Maicii Domnului şi o băgară în apa mării. Şi cu toate că până atunci vremea era frumoasă şi marea liniştită, s’a pornit deodată o furtună; valuri puternice se ridicară în acelaşi timp, izbiră corăbiile necredincioşilor Ruşi de ţărm şi le sfărâmară aşa fel că puţine mai scăpară din dezastru şi se întoarseră acasă.”

În anul 879, după 15 ani de domnie Ruryk moare lăsând Novgorodul în mâinile lui Oleh, care era neam cu el, încredinţându-i şi tutela tânărului său fiu Igor.Image

În anul 882, Oleh strânge oaste formată din varegi, sloveni, ciuzi, meri, vesi şi krivici şi ocupă mai întâi Smolenskul şi Lubeciul după care se îndreaptă spre Kiev. Kneazul Novgorodului ştiind că Askold şi Dyr au oaste mare şi curajoasă recurge la un şiretlic, ajungând în dreptul Kievului, ascunde o mare parte de oaste şi apropiindu-se de mal spune că este negustor şi vrea să vorbească cu Askold şi Dyr. Când aceştia au sosit au fost imediat înconjuraţi de oştenii săi, iar el le-a spus: „Voi nu sunteţi nici principi şi nici din familie de principi, eu însă sunt din familie de principe, iată şi pe fiul lui Ruryk!”, arătă spre Igor. Atunci, oştenii i-au omorât pe Askold şi Dyr şi i-au îngropat pe muntele Ugorskoie. Pe acest munte a fost zidită biserca sfântului Nicolae, iar Dyr a fost înmormântat în spatele bisericii sfânta Iryna (foto[2]),.

Istoricul Mychailo Braicevskyi spune că Askold, după ce atacă de patru ori Bizanţul, pentru propriul său renume politic, primeşte titlul de kahan (kagan, han) care este egal cu cel de imperator. De asemenea, după reconstrucţia aceluiaşi istoric, Askold cu o parte din oaste au fost creştinaţi, el primind numele de Nicolae şi imediat la Kiev vine primul conducător al bisericii Ruse (este vorba de Rusia Kieveană), episcopul Mihail.

La 27 iunie 2013 cu ocazia a 1025 de ani de la Creştinarea Rusiei Kieviene (Ucrainei) cneazul Askold-Mykolai a fost canonizat ca Dreptcredincios şi ca Mucenic.


[1] Aksold şi Dyr navigând pe Nipru.

[2] Вбивство Аскольда і Діра

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: