Gazeta Oltului

Slătinenii promovează cultura peste hotare
 
Arhiva 09 septembrie 2013
Autor articol: Nataşa Grigorescu 

Trupa de teatru „Proart-Slatina 2010” din cadrul Şcolii Populare de arte şi Meserii a fost înfiinţată în luna mai 2011 ca o necesitate a creşterii accesului tuturor cetăţenilor, fără deosebire de cultură, religie, naţionalitate, etnie şi vârstă la actul cultural, la valorile patrimoniului cultural naţional material şi imaterial, ca o necesitate în formarea publicului ca şi consumator al actului cultural prin prezentarea de spectacole de teatru de actualitate din dramaturgia naţională şi universală cu piese de teatru din literatura clasică sau contemporană.
 

Şcoala Populară de Arte şi Meserii va participa în perioada 27-29 septembrie 2013 la Festivalul Românesc „România – Tradiţii şi Valori Europene” – ediţia a X-a care va avea loc în oraşul Milano. Invitaţia a venit din partea Asociaţiei Românilor din Italia în parteneriat cu Primaria Milano, Consulatul României şi Biserica Ortodoxă. Va pleca la Milano o delegaţie formată din 15 persoane în componenţa căreia se regăsesc cei mai reprezentativi meşteri populari din judeţul Olt alături de trupa de teatru „Proart-Slatina 2010” care va pune în scenă pe data de 28 septembrie la „Teatrul Oscar” din Milano piesa de teatru „Ibovnice cu ochi de Maramureş” scrisă de Mihai Traista. Ziua de duminică, 29 septembrie va fi dedicată meşterilor populari care îşi vor expune creaţiile în piaţa-la Fabbrica del Vapore lângă Cimitero Monumentale.

Atât piesa de teatru aleasă cât şi creaţiile meşterilor populari au ca scop prezentarea culturii româneşti, valorificarea întregului patrimoniu cultural exprimat prin tradiţiile cotidiene din viaţa comunităţilor rurale şi încurajarea adresată generaţiei tinere de a cunoaşte şi proteja, de a-şi însuşi şi perpetua valorile patrimoniului cultural naţional. Din distribuţia piesei de teatru fac parte următorii actori împreună cu regizorul Nicu Popa: Mitru Dana – Floarea, Mişu Luminiţa – Iza, Dincă Nicolae Tony – Ionaşcu, Iordache Remus Alexandru – Lupu, Călătoru Cristi Mihai – Codru Topor, Predescu Valerica – baba Dragutina. Meşterii populari care îşi vor prezenta creaţiile la Milano sunt: Ionel Cococi – artist popular în ceramică, Dumitru Liceanu – artist popular cojocar, Ştefan Truşcă – artist popular olar. Aceştia au mai participat la expozitii internaţionale la Strasbourg, Paris şi Bruxelles.

Reclame

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat asta: