Actualitatea consulatului (II)

 

Festivalul ”România-tradiții și valori europene”

În zilele de 28 și 29 septembrie 2013, la Milano s-a desfășurat a X-a ediție a Festivalului

”România- tradiții și valori europene”, manifestare organizată anual de Asociația Românilor din Italia cu sediul la Milano, cu sprijinul și patronajul Consulatului General Milano și a Parohiei Ortodoxe Române din Milano. Programul a fost structurat în două părți: sâmbătă 28.09.2013 a avut loc piesa de teatru ”Ibovnice cu ochi de Maramures” jucată de trupa  Asociației Proart –Slatina 2010, la Teatrul Oscar din Milano și în după-amiaza zilei de duminică 29.09.2013, în Piazza San Lorenzo din Milano, a avut loc o expoziție de creație populară românească și program de muzică populară și ușaoră la scenă deschisă. Programul artistic a fost susținut de artiști afirmați în comunitatea românească, cunoscuții interpreți Mariana și Dumitru (Dan) Crețu și ansamblul de dansul ”Datina”, muzică ușoară și folk interpretată de Gheorghe Gheorghiu, Gentiana Ganea și Corina Claudia Serdan.

Deschiderea Festivalului a fost făcută de președintele Asociației Românilor din Italia, dl. Romulus Popescu, care a făcut un rezumat al activității ARI Milano și a programului pentru a cărui realizare a fost sprijinit de Consiliul Județean Olt și primăria Slatina. De asemenea, a mulțumit pentru buna colaborare cu oficiul consular și parohia ortodoxă română din Milano. Programul și semnificația acestuia au fost prezentate de vicepreședinta Asociației, dna. Larisa Axinia.

Părintele Traian Valtman a subliniat frumosul diversității culturale și spirituale într-o Europă Unită.

În luarea de cuvânt, consulul general, a subliniat nevoia vitală a omului de tradiție și cultură în general. A evidenţiat semnificația tradiției ca parte activă a trecutului asupra culturii prezente, necesară pentru cunoașterea profundă a umanității. De asemenea, a fost adresat un îndemn spre păstrarea și cultivarea identității culturale și spirituale, demnitatea unui popor fiind dată de structura sa culturală și spirituală.

Manifestarea a fost un bun prilej de socializare și de întâlnire a membrilor comunității românești din Milano.

 

Reclame

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat asta: